IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява след облекчаване на опасенията за предлагането*

"Черното злато" може отново да поскъпне през следващата година, прогнозира Международната агенция по енергетика

10:23 | 15.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се понижава в четвъртък, когато опасенията за предлагането се успокояват, след като част от ключовия тръбопровод Keystone отново започна да работи след скорошните прекъсвания, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 0,79%, или 0,65 долара, до 82,05 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 0,89%, или 0,69 долара, до 76,59 долара за барел.

Част от тръбопровода, разпростираща се от Хардисти, Алберта, Канада до Ууд Ривър и Патока, Илинойс, САЩ започна отново да работи, докато от TC Energy продължават да работят по възстановяването на засегнатите сегменти.

Възобновяването на работата може да спомогне за успокояването на опасенията около предлагането, както и да предизвика известна краткосрочна волатилност“, смята Йеап Джун Рон, пазарен стратег в IG Asia Pte. Дългосрочните перспективи обаче все още зависят от „световните икономически дейности, които са изправени пред известен сблъсък между ястребовите** политики на Фед и повторното отваряне на Китай“.

„Черното злато“ все още е на път да приключи 2022 г. с минимално повишение след волатилен период, подсилен от устойчивата липса на ликвидност. Инвеститорите преценяват смесените перспективи за търсенето на суровини, включително краткосрочния ефект от края на строгите противоепидемични мерки в Китай, който доведе до нов ръст на положителните случаи.

В сряда Международната агенция по енергетика заяви, че цените на петрола може да преминат през възход следващата година, когато санкциите ще свият предлагането от Русия, въпреки че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, и Goldman Sachs Group Inc. са предпазливи относно търсенето в началото на 2023 г.

В сряда Федералния резерв на САЩ повиши лихвите до най-високото им ниво от 2007 г. насам, като предупреди, че има възможност за още затягане.

*Към 09:50 ч. българско време

**Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 15.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още